Wat is Runningtherapie?

Het zeer rustig opbouwen van het hardlopen is kenmerkend voor Runningtherapie. Het is een rustige duurloop waarbij je geen prestatie hoeft te leveren maar gewoon plezier mag beleven aan de inspanning. De rustige duurloop zal gedurende de cursus in afstand toenemen, wat een gunstig effect heeft op de werking van verschillende stoffen in je lichaam (o.a. de aanmaak van dopamine, endorfine, serotonine en op de afname van de afgifte van cortisol. Hierdoor neemt de stresstolerantie toe en verbetert je stemming.

Afgelopen decennia hebben vele onderzoeken aangetoond dat lichamelijke activiteit een gunstige invloed heeft op psychische klachten. Hardlopen is een vorm van bewegen die naast vele psychische voordelen, ook een enorme verbetering van lichamelijk fitheid oplevert. Het uithoudingsvermogen verbetert aanzienlijk zodat je minder snel moe wordt en het gevoel krijgt meer aan te kunnen. Dit zorgt voor een verbetering van het zelfbeeld. De totale belastbaarheid neemt toe.

Sigmund

Runningtherapie is ook een effectieve en verantwoorde methode om in geval van overgewicht tot gewichtscontrole te komen. Runningtherapie wordt tevens ingezet in de behandeling van mensen met spanningsgerelateerde klachten van rug- en nek, vermoeidheidsklachten, slaap- en concentratiestoornissen.

Runningtherapie bevordert dus zowel je lichamelijke als je geestelijke gesteldheid. Door Runningtherapie neemt tevens de kans op een aantal lichamelijke ziekten af. De laatste jaren wordt er veel aandacht besteed aan Runningtherapie als waardevolle aanvulling op het bestaande behandelaanbod. Bekende initiators van Runningtherapie zijn onder andere dr. Ruud Bosscher bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, psychiater Bram Bakker en fysio-en runningtherapeut Simon van Woerkom.

Voor wie is Runningtherapie?

Runningtherapie is voor alle leeftijdsgroepen en bij diverse klachten geschikt. Het kan helpen als je last hebt van:

Heb je specifieke vragen over Runningtherapie in combinatie met jouw klachten neem dan contact op met runningtherapie-hilversum.

Wat doet Runningtherapie?

Runningtherapie biedt je een handvat op weg naar een betere balans, herstel en welbevinden. Runningtherapie geeft je motivatie, inspiratie en kracht zodat je plezier in je leven toeneemt. Door het lopen versterk je niet alleen je hart- en vaatstelsel en daarmee je gezondheid, maar breng je vooral ook je gedachten tot rust. Dit heeft tot gevolg dat je je een vrijer, opgewekter en zelfverzekerder mens voelt. Natuurlijk lost Runningtherapie niet alle problemen op, maar het kan je net dat zetje geven om zowel lichamelijk als geestelijk in beweging te komen. De rust in je hoofd geeft je mogelijkheden juiste keuzes te maken.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat Runningtherapie een positieve invloed heeft op:

Met Runningtherapie verandert er veel! 
Want door zelf in beweging te komen, komt alles in beweging.
Veel mensen die Runningtherapie hebben gevolgd en nog steeds hardlopen ervaren dat zij:

Wat zijn de effecten van Runningtherapie?

Op korte termijn kunnen de volgende effecten worden vastgesteld:

Op lange termijn kunnen de volgende effecten worden vastgesteld:

Het hardlopen heeft dus vele voordelen. Een belangrijke functie van de runningtherapeut hierin is motiveren door uit te gaan van individuele wensen en behoeftes van de deelnemers.

groep hardlopers